داربست تجهیزات و وسایل موقتی از جنس چوب یا فلز است که برای محل های کار بالاتر از ارتفاع 2متر از آن استفاده می شود. در ادامه با انواع داربست آشنا می شویم!

افزایش ارتفاع ساختمان ها باعث شده نیاز به تجهیزات و وسایل سبک و کارا تر افزایش پیدا کند.

بیش از 2 یا 3 میلیون کارگر بر روی داربست ها کار می کنند، اگر داربست به درستی نصب نشود خطر سقوط از ارتفاع و مرگ حتم است.

محيط كار از چهار جزء انسان ، تجهيزات، مواد و محيط تشكيل شده است.مهم ترین مسئله در محیط کار ایجاد امنیت برای کارکنان می باشد.

یکی از اقدامات ایمنی و امنیتی برای کار در صنایع و فعالیت های گوناگون استفاده از داربست به عنوان یک وسیله مطمئن جهت کار در ارتفاع می باشد که باعث افزایش سرعت کار و ایمنی می شود.

انواع داربست ها

  • داربست فلزی

داربست فلزی، از لوله های فولادی با قطر 48.3 میلیمتر که به آن ها اصطلاحا لوله 5 سانتیمتری گفته می شود تشکیل شده اند. این لوله ها دارای حداقل ضخامت 4 میلیمتر بوده و به وسیله بست های مربوطه مونتاژ می گردند.

  •  داربست چوبی

داربست چوبی اغلب به صورت ثابت بوده و این نوع داربست ها از گوب های گرد و یا نردبان های مخصوص ساخته شده که برای برپا کردن داربست، تخته، خرک و پل موقت استفاده می شود.

انواع داربست ساختمان

  • داربست معلق

داربست های معلق ، به دیوارهای ساختمان تکیه داشته و در مکان هایی که برپاسازی داربست از سطح زمین غیر ممکن است، مورد استفاده قرار می گیرند.

 

  • داربست پایه دار

یکی دیگر از انواع داربست ، داربست پایه دار است که این نوع داربست ها، برای مواردی که برپایی سریع داربست ضرورت داشته باشد، مفید هستند .

انواع داربست فلزی

  • داربست خرپا

داربست خرپا صفحه ای مسطح است که بر روی پایه هایی به شکل مثلث قرار گرفته است تا فرد بتواند روی ان بایستد و سطوح با ارتفاع کم مثل دیوار یا سقف خانه ی مسکونی را رنگ امیزی کند.

در مقالات دیگر بیشتر درباره ی انواع داربست ها و توضیح کامل درباره ی آنها آشنا می شوید.

بیشتر بخوانید...
لوله‌ های داربست

یکی از مزیت های داربست موقعیت استراتژیک آن ها است که برای کارگران فراهم می کند. اگر چه در بعضی سایت ها نردبان نیز برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد، اما آنها با زاویه درست قرار داده نمی شوند و یک پلت فرم جامد و ثابت را ارائه نمی دهند تا کارگران بتوانند تعادل مورد نیاز را برای خود ایجاد کنند. داربست کارگران را مستقیما در مقابل بخش هایی از دیوار یا سقف قرار می دهد که در آن نیاز به کار دارند. یکی از معایب بزرگ استفاده از نردبان این است که اگر چندین کارگر مجبور باشند همزمان با هم کار کنند، استفاده از نردبان امکان پذیر نیست.

 

 

داربست بندی

عمل داربست بندی کاربردهای بسیار زیادی دارد که بیشترین دلیل برپایی داربست جهت انجام کار در ارتفاع کوتاه یا بلند می باشد.بنابراین داربست بندی به دلیل اینکه زمینه ساز انجام کار در ارتفاع بلند برای کارگران است، میتواند زمینه ساز بروز حوادث شغلی که مربوط به کار در ارتفاع هستند می گردد.

 مسائل مهم در داربست

  •  نصب و برداشت داربست

از 15 تا 20 درصد آسیب های ناشی از داربست شامل نصب و برداشت داربست است.ابتدایی ترین آن نقص فراهم نمودن سکوی کاری مناسب برای کارگر در موقع نصب و برپایی داربست است.نقص در اتصالات داربست مسئله دیگر می باشد. این نقص موجب بی ثباتی داربست می شود، شاید این نقص موجب واژگونی یا فروریختن داربست نشود اما منجر به آن می شود که داربست نوسان و حرکت کند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که فقط یک یا دو تخته روی سکوی کار باشد یا اینکه میله های حفاظتی وجود نداشته باشند و در طی نصب و برداشت داربست این مسئله عادی است.

  •  بارگذاری نامناسب یا بیش از حد بارگذاری

بارگذاری بیش از حد باعث خم شدن بیش از حد تخته ها می شود و می تواند منجر به خراب شدن و شکسته شدن تخته ها شود. بارگذاری بیش از حد معمولا در کارهای سنگ کاری و بنایی رخ می دهد که  وزن مواد می تواند از 1500 کیلوگرم روی تخته ها فشار ایجاد کند. اگر مواد روی سکوی داربست بطور آویزان رها شود می تواند سبب عدم توازن و تعادل روی داربست شود که در نهایت منجر به واژگون شدن داربست می شود.

  •  تماس الکتریکی با سیم های بالای سر

اغلب اوقات داربست ها با خطوط الکتریکی بالای سر تماس ایجاد می کنند ولی اگر چنین چیزی اتفاق بیافتد تقریباٌ نتیجه همیشه مرگ و میر است. نقص در نگهداشتن فواصل ایمن از خطوط انتقال برق بالای سر در هنگام حرکت کردن روی داربست مشکل جدی است. قبل از تلاش برای حرکت روی نواحی باز خارجی داربست، برای تضمین اینکه سیم های بالای سر در نزدیکی نیست باید به خوبی بررسی و وارسی شوند.

  • حرکت دادن داربست با کارگر روی سکوی کار

حرکت دادن داربست به همراه کارگر روی سکوی کار می تواند خطرناک باشد. هرجا که برای پایین آمدن کارگران مشکل است و داربست بیش از 3 متر ارتفاع دارد، هر کارگر باید با طناب کوتاه در کل بدن بسته شود. طناب نجات باید به نقطه مناسب متصل شود.

بیشتر بخوانید...
انواع نمای ساختمان چیست؟

 ویژگی های انتخاب داربست مناسب

اگر مشخصات اساسی داربست برای کار نامناسب باشد یا تمامی قطعات یا اجزای ضروری در دسترس نباشد، می تواند منجر به حوادث شود.

انتخاب درست داربست و اجزای مرتبط با آن مستلزم دانش اساسی درباره شرایط محل و کار مورد نظر است.

درهنگام انتخاب داربست باید به یکسری نکات توجه کرد:

  •   وزن کارگر، ابزارآلات، مواد، و تجهیزات حمل شده روی داربست
  •   نوع کاری که قرار است روی داربست انجام گیرد نظیر کارهای بنایی، سندبلاستینگ، نقاشی، فلزکاری، تاسیسات مکانیکی نصب سقف کاذب یا معلق
  •   شرایط آب و هوایی پیش بینی شده
  •    موانع
  •    مشکلات نصب و برداشت نظیر حفاظت از سقوط فرد داربست بند یا نصاب
  •    استفاده تجهیزات مکانیکی برای کمک به نصب داربست
  •    شرایط پیاده روی زیر محوطه داربست

انواع داربست

3/5 - (13 امتیاز)
3/5 - (13 امتیاز)